Non-conformiteit
De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden (conformiteit)
Artikel 7:17 lid 1 BW gaat over non-conformiteit en bepaalt dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Als u een product koopt, mag u verwachten dat die voldoet aan de verwachtingen die u op grond van de overeenkomst mocht hebben. Dit wordt ook wel het conformiteitsvereiste genoemd. Ook het kopen van een woning valt onder het conformiteitsvereiste.
Uit de wet volgt niet wanneer de afgeleverde zaak wel aan de overeenkomst beantwoordt. Er worden alleen enkele gevallen opgenoemd waarin in ieder geval geen sprake is van het beantwoorden aan de overeenkomst.
Met zaken die niet beantwoorden aan de overeenkomst, kunt u bijvoorbeeld denken aan zaken die zijn beschadigd, een auto waarvan de distributieriem kort na aankoop knapt, een koffiezetapparaat dat ontploft, een hondje dat na aankoop ziek wordt, een stofzuiger die niet zuigt maar blaast, een televisie met rare balken in het beeldscherm en noem maar op. Alle onderwerpen met betrekking tot non-conformiteit komen hieronder aan de orde.
Voorbeeld van een tweedehands auto die niet beantwoordt aan de koopovereenkomst
Feitelijk gebrek of rechtsgebrek
De gebreken met betrekking tot de afgeleverde zaak kunnen betrekking hebben op feitelijke gebreken en rechtsgebreken.
Feitelijke gebreken zijn met name van belang. Dit zijn de gevallen waarin een verkoper een product levert die niet beantwoordt aan de overeenkomst, dus de typische non-conformiteit gevallen.
Van een rechtsgebrek is sprake als de verkoper een product overdraagt dat is belast met een beperking of bijzondere last. De verkoper schiet in dat geval tekort met zijn verplichting om de onbezwaarde eigendom over te dragen aan de koper. Dit komt in de praktijk veel minder vaak voor dan de feitelijke gebreken.
De afgeleverde zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst (non-conformiteit)
Verwachtingen van de koper
De verwachtingen van de koper zijn het uitgangspunt bij het beoordelen van een beroep op non-conformiteit. Wat een koper mag verwachten van een product, hangt af van veel feiten en omstandigheden. Met betrekking tot de feiten en omstandigheden die een rol spelen met wat een koper mag verwachten moet u denken aan de prijs, soort winkel, zaken in de uitverkoop, levensduur van het product, nieuw of tweedehands, bekend merk of juist totaal onbekend etc.
Normaal gebruik
De zaak moet de eigenschappen bezitten die voor een normaal gebruik nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Ik zal twee voorbeelden geven om dit duidelijk te maken: van een gekochte auto mag u verwachten dat u elke dag op en neer naar het werk kunt rijden. Dit valt onder normaal gebruik van een auto. Als u met de auto een stuk over het strand gaat crossen, valt dat niet onder normaal gebruik. Als u een boek koopt dan gebruikt u dat om te lezen. Dat is normaal gebruik. Mocht u het boek onder een stoelpoot leggen om het wiebelen van de tafel op te lossen, dan valt dat niet onder normaal gebruik.
Onderzoeksplicht
Bijzonder gebruik
Mededelingen van de verkoper
Bij een beroep op non-conformiteit spelen ook mededelingen door de verkoper een rol. Dit blijkt uit de zinsnede “en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan”. Mededelingen in een verkoopgesprek of via de reclame kunnen tot gevolg hebben dat de koper juist meer mag verwachten dan zonder die mededelingen. Het omgekeerde kan natuurlijk ook, dus dat de koper minder hoge verwachtingen van het product mag hebben. Een en ander is afhankelijk van wat er precies is gezegd.
Ook non-conformiteit als er een andere zaak wordt geleverd
Uit artikel 7:17 lid 3 BW blijkt dat er ook van non-conformiteit sprake is als er een andere zaak wordt geleverd dan was overeengekomen. Hetzelfde geldt indien het afgeleverde in getal, maat of gewicht afwijkt van hetgeen is overeengekomen tussen partijen.
Non-conformiteit bij installatie en montage
Installatie
Gekochte zaken moeten vaak in elkaar worden gezet. Wanneer de verkoper op grond van de overeenkomst verplicht is dit te doen en de installatie wordt ondeugdelijk uitgevoerd, dan heeft deze ondeugdelijke installatie tot gevolg dat er sprake is van non-conformiteit. Vanzelfsprekend geldt deze bepaling alleen maar als partijen zijn overeengekomen dat de verkoper verplicht is om de zaak te installeren. Daarnaast kan het zo zijn dat het zo vanzelfsprekend is dat de verkoper de zaak installeert, dat de koper daar vanuit mag gaan.
Stel dat u een nieuwe vaatwasser heeft gekocht. Deze wilt u in laten bouwen in uw keuken. U komt dat overeen met de verkoper. Wanneer de vaatwasser niet goed werkt door verkeerde installatie, dan levert dit non-conformiteit op.
Montage
Indien de montage door de koper zelf moet worden uitgevoerd en dit is ondeugdelijk gedaan, is er sprake van non-conformiteit als dit ondeugdelijk uitvoeren het gevolg is van de montagevoorschriften. Dit wordt ook wel de IKEA-clausule genoemd. Veel spullen die bij IKEA worden gekocht moeten immers zelf in elkaar worden gezet. Als er een of meerdere fouten in de montagevoorschriften staan dan wel dat de montagevoorschriften niet duidelijk zijn, dan kan er ook sprake zijn van non-conformiteit.
Monster of model getoond of verstrekt
Geen beroep op non-conformiteit
Koper komt onderzoeksplicht niet na
Ongeschikte of gebrekkige grondstoffen van de koper
U bent bij mij aan het juiste adres voor juridisch advies non-conformiteit over o.a.
- Recht op herstel of vervanging van een defect product
- Onderzoeksplicht bij non conformiteit
- Recht op schadevergoeding
- Recht op prijsvermindering
- Ontbinding van de koopovereenkomst
Neem direct gratis en vrijblijvend contact op
Neem gratis contact op
Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
06-43 54 35 17
stuur een e-mail