Huurrecht
U huurt inmiddels al tien jaar een huurwoning van de woningbouwvereniging in een hele gezellig buurt waar u het erg naar uw zin heeft en graag nog vele jaren wil blijven wonen. De laatste tijd heeft u nogal wat onenigheid met uw buren. Uw buren zijn van mening dat u uw tuin niet netjes heeft opgeruimd, terwijl u vindt dat uw buren daar niks meet te maken hebben. Uw buren zijn erg precies en lopen elke dag door hun tuin om elk blaadje op te ruimen en u hecht daar niet zoveel waarde aan en gebruikt uw tuin meer als opslagplaats van allerlei spullen.
Diverse gesprekken tussen u en uw buren hebben tot niets geleid en ook buurtbemiddeling heeft geen effect gehad. De woningbouwvereniging is het met uw buren eens en vindt ook dat u uw tuin moet opruimen, maar daar denkt u anders over. Dit is uw manier van leven en u betaalt altijd netjes de huur op tijd, dus u laat het zo.
U vindt dat andere mensen zich niet hebben te bemoeien met uw leven en u veroorzaakt geen overlast.
De woningbouwvereniging zegt de huur op en nu?
U krijgt de schrik van uw leven als u op een bepaalde dag van de woningbouwvereniging een brief in de bus krijgt dat de huurovereenkomst met u wordt opgezegd. Zoals u de brief leest wil de woningbouwvereniging u het huis uit hebben, want zij zijn van mening dat u zich niet heeft gedragen zoals een goed huurder betaamt.
Wat zijn nu uw rechten? Moet u straks echt uw woning verlaten of zijn er nog mogelijkheden om hier tegenin te gaan?
Om een antwoord op deze vragen te krijgen is het aan te raden zo snel mogelijk juridisch advies huurrecht in te winnen.
Begrip huur
Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij (de verhuurder) zich verbindt aan de andere partij (de huurder) een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie. Deze wettelijke begripsomschrijving bevat de volgende elementen van het begrip huur:
1. Een zaak of een gedeelte daarvan huren
2. In gebruik verstrekken
3. De tegenprestatie van de huurder
Een huurovereenkomst is een duurovereenkomst
De totstandkoming van de huurovereenkomst
Verplichtingen van de verhuurder
Gebrek van de gehuurde zaak
Gebreken verhelpen
Vraag de verhuurder om gebreken te herstellen
De verhuurder is in verzuim om de gebreken te herstellen
- U kunt de gebreken zelf verhelpen of laten verhelpen en de daaruit voortvloeiende redelijke kosten verhalen op de verhuurder. Dit kan bijvoorbeeld door de redelijke kosten in mindering te brengen op de huurprijs.
- Is er door het gebrek sprake van een vermindering van het huurgenot, dan kunt u een evenredige vermindering van de huurprijs vorderen vanaf de dag waarop u de verhuurder in kennis heeft gesteld van het gebrek tot de dag waarop het gebrek is verholpen.
- U kunt schadevergoeding vorderen van de door het gebrek veroorzaakte schade, indien het gebrek na het aangaan van de huurovereenkomst is ontstaan en is toe te reken aan de verhuurder, alsmede indien het gebrek bij het aangaan van de huurovereenkomst aanwezig was en de verhuurder het toen kende of behoorde te kennen of aan de huurder te kennen heeft gegeven dat de zaak het gebrek niet had.
U bent bij mij aan het juiste adres voor juridisch advies burenrecht over o.a.
Neem direct gratis en vrijblijvend contact op
Neem gratis contact op
Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 20:00 uur.
Zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur.
06-43 54 35 17
stuur een e-mail
Ervaringen van cliënten
Wij hebben in de loop der jaren vele ervaringen mogen ontvangen. Een selectie hiervan kunt u bekijken op de ervaringenpagina.